fbpx

Waarom gaat een hond zitten?

waarom gaat een hond zittenVeel eigenaren zullen het herkennen: opeens gaat je hond zitten en wil niet meer verder. Veel van deze eigenaren zie je dan veel moeite doen om de hond weer in beweging te krijgen. Maar is dit wel het juiste? En waarom gaat een hond zitten?

Een hond kan bijvoorbeeld blokkeren omdat er een andere hond aankomt. Een hond die licht onzeker is, zal stoppen en gaan kijken. Kijken wat er aan komt. Veel honden maken zich daarbij ook kleiner, zakken iets door de poten, of gaan zelfs helemaal liggen (zie ook: mijn hond gaat liggen). Als reactie zie je veel eigenaren moeite doen om de hond weer verder te laten lopen. Trekken aan de riem of praten tegen de hond om deze aan te moedigen weer verder te gaan. De hond die kiest om te bevriezen of te gaan zitten/liggen, is aan het communiceren met de andere hond of is bezig met de omgeving.

Het zitten is ook een sterk communicatiemiddel dat honden in kunnen zetten. Veel van de communicatiemiddelen die een hond gebruikt, zijn ervoor om niet in een conflict te komen. Zitten is één van deze middelen die aangeeft dat een hond geen conflict wil. Het niet meetrekken van een hond heeft daarom het voordeel dat hij leert een signaal te geven waarmee hij niet in een conflict terecht komt.

Waarom gaat een hond zittenNaast dat het zitten ingezet wordt als hondentaal, kunnen honden ook gaan zitten als ze bezig zijn met hun omgeving. Een pup stopt met grotere regelmaat dan volwassen honden. Veel pups gaan zitten en gaan om zich heen kijken. Een pup heeft veel te leren en moet veel indrukken opdoen. Dit gaat makkelijker wanneer ze zitten. Als alle indrukken verwerkt zijn, zie je ze gewoon weer opstaan om verder te gaan. Dit proces is belangrijk zodat ze op latere leeftijd meer bestand zijn tegen alle indrukken die op ze af komen. Maar niet alleen pups doen dit, maar ook volwassen honden kunnen gaan zitten om indrukken te verwerken. Laat ze lekker zitten en wacht even totdat ze klaar zijn met het verwerken van de indrukken waarvoor ze zijn gaan zitten.