fbpx

Welke afstand legt een hond af?

Veel hondeneigenaren vragen zich wel eens af: welke afstand legt een hond af? De Engelsman Rod Kirkpatrick nam de proef op de som. Hij ruste zijn hond uit met een GPS ontvanger en liet zijn dochter met haar telefoon ook de afstand bepalen. Met z’n drieën liepen ze dezelfde ronde. En zoals iedereen natuurlijk al had kunnen bedenken: de hond legt veel meer afstand af. In dit geval zelfs 2 keer zoveel. Chester, een spaniel, liep ruim 14 kilometer terwijl Rod met zijn dochter ruim 6,5 kilometer aflegden.

Welke afstand legt een hond af?In m’n artikel “Ballen gooien” schrijf ik al over de werpstok en juist het weglaten hiervan zodat een hond lekker hond kan zijn. Een hond die is van nature nieuwsgierig en gaat op onderzoek. Dit heeft een hond ook nodig en wordt meteen mentaal gestimuleerd. Alle nieuwe geuren en indrukken zorgen er voor dat een hond voldaan weer naar huis kan gaan.

Natuurlijk is de afgelegde afstand verschillend per ras en zelfs per hond. De ene hond zal meer op onderzoek uitgaan terwijl een andere hond meer in de buurt blijft van de eigenaar. Maar het is duidelijk dat wanneer je een hond zelf laat kiezen waar deze mag lopen, hij meer afstand aflegt dan wij dat zullen doen.

En Chester? Die is blij.

Chester_wearing_hi_3541781b
Foto’s door Rod Kirkpatrick