fbpx

Hydrotherapie

HydrotherapieDIERFYSIOTHERAPIE: bewegingsvrijheid voor uw hond
Artikel geschreven door Elma Bakker
praktiserend fysiotherapeute bij Dogfysion

Ter ondersteuning van de oefentherapie op het droge kan door de dierenfysiotherapeut gebruik gemaakt worden van water, ook wel hydrotherapie genoemd.

Oefenen in water heeft het voordeel dat de gewrichten niet of minder belast worden, terwijl het water stabiliteit en weerstand bij het bewegen geeft. De weerstand van water is 14 x groter dan van lucht.
Daardoor kan er beter en sneller gewerkt worden aan functieherstel van gewrichten, spierversterking, verbetering van coördinatie, conditieverbetering en afname van een eventueel overgewicht.

 

Aqua-Trainer

De Aqua-Trainer is een ingenieus apparaat dat gebruik maakt van water en een lopende band. Omdat de snelheid van de lopende band en de hoeveelheid water in de bak variabel en meetbaar is, behoort een voor elke hond ideaal trainingsprogramma tot de mogelijkheden. Zelfs honden met waterangst zijn in een Aqua-Trainer te trainen.

De Aqua-Trainer heeft vooral grote voordelen voor honden na een operatie aan het bewegingsapparaat, bij verlammingen en voor senior honden.
Honden die lang kreupel zijn geweest zullen met de Aqua-Trainer snel leren weer goed te bewegen.
Voor sport- en werkhonden biedt de Aqua-Trainer de mogelijkheid blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren.

 

Zwembad

Zwemmen is gewichtloos voortbewegen in water. Het voorwaartse bewegen zal ten gevolge van de grotere weerstand van het water zwaarder zijn. Daarom kan zwemmend gewerkt worden aan kracht en conditie, zelfs zonder dat er een sta- of loopfunctie aanwezig is.

Zwemmen is dus bij uitstek geschikt om therapeutisch te gebruiken bij het revalideren van honden, maar ook om de conditie van uw hond op peil te brengen of te houden. Een hond met een goede conditie en voldoende bespiering zal tenslotte minder snel blessures hebben.

 

Zo kan dierfysiotherapie de levenskwaliteit van uw hond verbeteren.