fbpx

Volle emmer

“Dat doet hij anders nooit!”, is een veel gehoord gezegde van honden eigenaren. Maar waarom doet je hond het dan nu net wel?

Honden in het dagelijks leven hebben veel te verwerken. Honden die makkelijk iets kunnen verwerken, laten een bepaalde gebeurtenis ook weer snel los. Honden die dit niet kunnen, dragen de gebeurtenis voor een langere tijd mee. Als ze voor de tijd dat de eerste gebeurtenis is verwerkt, weer wat tegenkomen, zal dit bovenop de eerste gestapeld worden. Zie het als een emmer die vult. De emmer heeft onderin gaatjes. Hoe sneller een hond iets verwerkt, hoe groter het gat. Hoe langzamer, hoe kleiner het gat. Als de emmer vol is, stroomt die over. Zo gebeurde het ook bij een koppel waar ik langs ben geweest. De ene hond had de andere zwaar toegetakeld. Ogenschijnlijk om helemaal niets, namelijk een fietsbel van een fietser die er langs wilde en dat aangaf met een enkele ping. Tijdens het gesprek bleek er meer aan de hand. Tijdens de wandeling waren ze langs een tuin gekomen waar een hond in zat die nogal tekeer ging. De hond was wel gespannen, maar deed toen helemaal niets. Even later tijdens de wandeling was er weer een klein voorval met een andere hond waarbij de hond ook nu weer gespannen was, maar niets gebeurde. En toen kwam de fiets achterop die zijn komst met een enkele ping aankondigde. Dat was de druppel en hij vloog de andere hond vol aan.

Als er voldoende tijd had gezeten tussen de verschillende gebeurtenissen, waren de drie gebeurtenissen waarschijnlijk stuk voor stuk geen probleem geweest. Alleen die drie snel op elkaar volgende gebeurtenissen gaf een overstroming van de hond zijn emmer. Bij deze hond ben ik dan ook aan de slag gegaan om er voor te zorgen dat hij gebeurtenissen sneller kan verwerken en het minder lang vasthoudt.

Natuurlijk zijn er nog meer oorzaken te verzinnen waarom honden vanuit het niets bijten. Dit kan een reden zijn. Als je hond opeens vanuit het niets bijt, bedenk dan eens wat er aan vooraf is gegaan of in welke situatie de hond zich bevindt. Misschien is de combinatie van meerdere gebeurtenissen de aanleiding geweest dat je hond over de bijtdrempel is gegaan.

Vanuit het niets bijten