fbpx

Yes I can

“Ik ga het proberen”, “nee je gaat het gewoon doen”

Een veel gehoorde uitspraak met een standaard reactie. Een klein verschil in woorden, een wereld van verschil van betekenis. Waarom is het dan zo moeilijk om er toch voor te gaan? Alle remmen los te gooien en te focussen op slechts 1 ding: je doel. De eerste obstakel die je tegenkomt, is onze maatschappij. We denken al snel wat anderen van iets vinden. Zouden ze het goedkeuren? Zouden ze het afkeuren? En als je met je hond gaat trainen die uitvalt naar mensen of andere honden, wat zullen mensen daar dan van gaan vinden? En om te trainen heb je andere mensen nodig. Maar die kan je toch niet zomaar aanspreken? Wildvreemden op straat?

En dit laat precies zien waar het om gaat. Je kan de woorden “ik ga het proberen” ook anders uitleggen, namelijk: “ik wil het graag, maar denk niet dat het gaat lukken”. Je denkt al bij voorbaat wat er gaat gebeuren en wat het resultaat gaat zijn. Daarbij wordt je denkvermogen beperkt en kom je niet los uit je cirkel. De cirkel die van te voren voorspelt wat er gaat gebeuren.

Aan de andere kant, kan je de woorden “ik ga het doen” ook anders uitleggen. Deze zullen dan de volgende betekenis krijgen: Ik weet waar ik naar toe ga en geloof dat ik er zal komen. Een andere insteek die je gericht laat werken naar je eindbestemming. Natuurlijk zullen er hobbels genomen moeten worden en zal de weg naar het doel nooit een rechte lijn vormen. Juist de instelling dat je bij je doel zal komen, zal je anders laten denken. Krijg je een probleem onderweg, dan denk je niet wat er gaat gebeuren, maar bedenk je hoe je het kan oplossen.

De kracht van je doel bereiken, ligt dus eigenlijk maar in 3 woorden: Yes I can!

Yes I can