q Trancing - Arvid van Putten - Hondencoach

Trancing

Iets wat best veel honden doen, maar waar weinig over bekend is, is Trancing. Trancing is dat honden ergens onderdoor lopen waarbij de rug aangeraakt wordt door bijvoorbeeld bladeren, gras, kleren of bijvoorbeeld een tafelkleed. Ze sluipen hierbij niet, maar lopen ergens onderdoor. Vaak in een extra langzame stap, maar soms ook gewoon in een normaal tempo. Die extra langzame stap wordt ook wel trancing genoemd.

Als een hond echt er in op gaat, is het zelfs moeilijk om deze weer tot de orde van de dag te roepen. Honden, zoals Donut, die minder diep gaan, zijn makkelijker te bereiken. Wanneer ze dan naar je luisteren, kan het zijn dat ze wat suffig overkomen, dat is normaal. Ze lijken er in ieder geval enorm van te genieten. Sommige honden kunnen dit minuten lang volhouden. Anderen, zoals Donut zijn zo snel dat het moeilijk is om snel genoeg met de camera te zijn om het vast te leggen. Bij beide lijken de honden wel altijd blij wanneer ze het gedaan hebben.

Trancing lijkt het meest voor te komen bij Greyhounds en Bull terriers. Maar Salukis, Basset Hounds, Whippets, Jack Russells, Labradors, Ierse Setters, Cane Corso’s, Cavaliers, Australian Cattle Dog en Puggles blijken het ook vaak te doen.
Er is even gedacht dat het een neurologische afwijking was. In 2004 is daarom een vragenlijst onder Bull terrier eigenaren verspreid. De uitkomst daarvan wees niet echt op een neurologische afwijking. Ook is gedacht aan OCD omdat Bull terriers dit in zich kunnen hebben. Maar Dr. Alice Moon Fanelli gaf aan dat dit zeer waarschijnlijk niet in verband staat met elkaar. Ook heeft men gedacht dat bulldoggen gevaarlijk zouden kunnen zijn wanneer je hun trance onderbreekt. Maar uit ervaring kan ik je aangeven dat dit niet het geval is, net zo min dat er gevallen bekend zijn dat bulldoggen een aanval hebben ingezet na de onderbreking.

Tot nu toe lijkt het er dus op dat je niet bang hoeft te zijn en dat trancing iets is waar je hond gewoon plezier van heeft. Donut doet het in ieder geval al bijna zijn hele leven en zelfs zijn rolstoel weerhoudt het hem niet om dit te doen.

Scroll naar boven