fbpx

Balletjes gooien: vijf redenen waarom je daar mee zou moeten stoppen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 1. Adrenaline
  In de natuur is het belangrijk voor een roofdier om een prooi te vangen. Om dit beter te kunnen doen, maken ze adrenaline aan. Door de adrenaline wordt de ademhaling dieper, gaat het hart sneller pompen en krijgen de spieren om te rennen meer bloed (meer voedingsstoffen). Ze kunnen hierdoor sneller rennen en hun prooi vangen. Belangrijk voor het overleven. Wanneer je een balletje gooit (of een stok of een flos touw of wat dan ook) maakt ook jouw hond adrenaline aan.In de natuur is het natuurlijk de bedoeling dat ze de prooi opeten. De kauw beweging van de kaken zorgt er voor dat de adrenaline wordt afgebouwd.Adrenaline heeft natuurlijk ook nog andere bijwerkingen. Het zorgt er voor dat je veel alerter bent. Een kleine trigger kan zo uitvergroot worden tot iets groots. En honden kunnen ook veel sneller andere honden gaan afsnauwen wat weer tot een conflict kan leiden. Adrenaline blijft zonder het af te bouwen 3 dagen in het lichaam. Kan je nagaan wat er gebeurt als balletjes gooien een regelmatige activiteit is.
 2. Fysieke klappen
  Als het een fysiotherapeut vraagt, zullen ze ook aangeven dat het constant apporteren van balletjes slecht is voor je hond. Wanneer een hond bij een bal aankomt, gaan ze vol in de rem. Pezen, kapsels en gewrichten krijgen het daardoor zwaar te verduren en kan voor extra slijtage zorgen of blessures geven.
 3. Afstompen van je hond
  Een hond die gewend is om achter een bal aan te gaan, zijn alleen nog maar bezig met die bal. Dat is enige wat nog bestaat. De hele wereld vol met geuren die ze kunnen snuiven of ervaringen die ze kunnen opdoen in de wereld verdwijnt. Ze krijgen een tunnel visie en het enige wat ze nog willen, is die bal. Eigenlijk ontneem je alles wat normaal is van een hond. En dat alleen maar voor een bal
 4. Slechter luisteren
  Een hond die vol staat met adrenaline, luistert gewoon slechter. Daar kunnen ze niets aan doen, dat doet de adrenaline.
 5. Afslijten van de tanden
  Heb je de tanden wel eens gezien van een hond die veel balletjes apporteert? Dan weet je dat de hoektanden volledig afgesleten zijn.

Drie praktijk voorbeelden

 • Toen Kim weer terug kwam naar Nederland, kwam Pepper ook in mijn leven. Super, eindelijk weer een hond om leuke dingen mee te doen. En dat deed ik ook. Samen gingen we op pad: veel nieuwe indrukken, racen, najagen, stoeien, alles er op en er aan. Op een gegeven moment ging ze de plinten van de muur af slopen. Niet zo handig. Dus ben ik meer met haar gaan doen, want misschien kwam ze wel te kort.
  Het resultaat: het werd erger. Toen ben ik gaan nadenken wat ik zag en wat ik had gedaan. Van de ene op de andere dag heb ik het roer omgegooid. Er werd niet meer gestoeid, niet meer geracet, wandelingen werden saai. Drie keer per dag, drie verschillende rondes, maar altijd hetzelfde. Af en toe naast de fiets draven, maar zeker niet meer dan dat.
  Het duurde drie dagen, toen was het slopen weg.
 • Tijdens een workshop liet iemand mij haar hond zien die reageerde op andere honden. Ik zag de hond en vroeg 1 vraag: gooi je wel eens met balletjes? “Ja, elke dag”, was het antwoord. Ik gaf haar hond terug en adviseerde om te stoppen met balletjes te gooien. Dit deed ze waarna het gedrag met 50% afnam. Het was zeker niet de gehele oplossing, maar wel een onderdeel van.
 • Bij een andere workshop wilde ik het effect laten zien van adrenaline veroorzaakt door balletjes gooien. Een vrouw was honden instructrice en had haar hond perfect onder controle en haar hond kon ook super apporteren. Daarom liet ik haar een paar keer een balletje gooien (vanuit de hand!). Vervolgens vroeg ik haar de simpele opdracht: “vraag je hond nu om bij je te komen en laat deze nu zitten”. Voor haar en haar hond eigenlijk te simpel. Maar haar hond reageerde helemaal niet meer.

Heeft nu elke hond last van balletjes gooien? Natuurlijk niet! Maar bedenk wat je aan het doen bent als je wel met de balletjes in de weer gaat. Lekker wandelen en struinen is veel fijner voor je hond. En als ik iemand met een balletje zie gooien, ga ik er in ieder geval met een ruime boog omheen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Scroll naar boven