fbpx
2013

Bang voor vuurwerk, de dagen er na

2013

Ik krijg meerdere vragen van mensen wat ze nu moeten doen, want de hond is nog steeds bang voor vuurwerk. Ook al is oud en nieuw al voorbij, er zijn genoeg honden die niet willen lopen en bang zijn om de straat op te gaan. En dat is natuurlijk erg vervelend.

Als de hond bang is voor vuurwerk, dan heeft deze al voor een geruime tijd stress opgebouwd. Die stress moet het lichaam weer uit en dat gaat niet zo maar. Het heeft tijd nodig voordat de hond weer tot rust is gekomen. Dat betekend niet dat je niet de straat op moet gaan, het is juist verstandig om wel naar buiten te gaan zodat je de angst niet verder laat ontwikkelen. Hier onder een paar do’s en don’ts als je een hond hebt die bang is voor vuurwerk.

do’s

 • Neem de tijd
  De hond heeft vaak tijd nodig om uit zichzelf te zien dat het op straat veilig is. In zijn beleving is dat niet het geval. Neem de tijd om je hond uit te gaan laten en verwacht niet dat je in 10 minuten je standaard rondje af hebt. Trek gerust voor een 10 minuten rondje 30 minuten uit. En als het 60 minuten duurt, neem dan ook nu de tijd er voor. Als je de eerste keer de hond goed hebt begeleid, zal de volgende keren alleen maar makkelijker en sneller gaan.
 • Spelen
  Of het nu spelen is of iets lekkers, elke hond heeft wel iets waar hij voor wil werken en waar hij enthousiast van wordt. Gebruik dit om hem te belonen. Dit betekend niet dat je luidkeels rare geluidjes moet gaan maken, tenzij dit je hond stimuleert om enthousiast op te reageren. Veel angstige honden snappen niet waarom al die geluidjes gemaakt worden. Belonen kan ook in de vorm van iets lekkers, iets waar de hond graag voor wil gaan. Of juist spelen. Ook spelen kan er voor zorgen dat ze het weer leuk gaan vinden om buiten te lopen.
 • Wees sterk
  Als je het erg vind voor je hond, stel je je zwak op. Aan wie moet hij zich dan optrekken? Wie moet dan zijn voorbeeld zijn om aan te geven dat alles goed en veilig is en waar hij op kan vertrouwen? Dus in plaats van “ahhhh, wat is het toch erg voor je” instelling, is het beter om te lopen met een houding van “niemand komt aan mijn hond en ik zorg er voor dat je veilig bent“. De hond moet voelen en merken dat hij veilig is. Op die manier help je hem sneller over de angst heen.
 • Kies de juiste tijd
  Sommige honden hebben het probleem niet overdag, wel ’s avonds. Begin dan in de schemering of vlak voor de schemering en loop door tot in het donker. Het proces is dan geleidelijker dan meteen in het donker te beginnen. Omdat er nog steeds vuurwerk afgestoken wordt, is het verstandig om een tijdstip uit te kiezen waarop dit zo min mogelijk gebeurt.

don’ts

 • Aan de riem trekken
  Als je aan de riem gaat trekken, trekt de hond automatisch terug. Het wordt daardoor een kleine worsteling met als resultaat dat de hond bevestigd wordt in de angst. Erger nog, de angst wordt heftiger gemaakt.
 • Medelijden hebben met de hond
  Als je medelijden hebt met de hond, stel je jezelf zwak op. Een angstige hond heeft juist iemand naast zich nodig die nergens bang voor is. Iemand die als voorbeeld fungeert en laat zien dat er niets aan de hand is. De hond moet op je kunnen bouwen.
 • Praten
  Als een hond in angst zit en je probeert je hond er doorheen te praten, ben je in weze de angst aan het bevestigen. Een kind kan je stimuleren door er tegen te praten, een hond ben je alleen aan het bevestigen in de staat waar ze op dat moment in verkeren. Als dit angst is, zeg je in weze “goed zo dat je zo bang bent” en dat wil je natuurlijk ook niet. Als de hond iets goeds doet, mag je dat natuurlijk wel belonen, maar bedenk dat honden onderling ook weinig vocaal communiceren.

Comments 5

 1. angela van IJperen
  3 januari 2013

  overdag heeft ons teefje geen problemen meer….. het is juist de avond plasjes die ze zelfs niet in de tuin wil doen….. Maar er wordt hier ook nog steeds vuurwerk afgeknald….. Dus is het dweilen met de kraan open….. en dan is ze ook nog eens voor het eerst loops waardoor ze niet met haar grote broer in de buurt kan lopen ( dan kom ik echt handen, ogen en andere zintuigen tekort….. ) Ach… we zingen het wel uit, ga energie steken in het vuurwerk verbod…..

  1. 3 januari 2013

   Probeer anders tegen of met schemer de straat op te gaan en blijf net zo lang lopen totdat het goed gaat in het donker. Ga dan pas naar huis.

 2. nell
  4 januari 2013

  Overdag en in de avond was ze heel angstig en trok heel hard aan de lijn.
  kon haar amper houden.
  Liet haar uit om 10 voor half negen toen liep ze met mij mee naar mijn werk,waar ze dan bij blijft.
  Daarna deed ze (half 12 naar huis) niets meer en bleef ze bang en aan de lijn trekken en snel lopen.
  Overdag was er ook veel vuurwerk en harde knallen.
  Later op de dag lukte het ook niet.
  En in de avond ook niet,heel de dag door vuurwerk en het barsten helemaal los tegen 12 uur.
  Om half 12 in de avond plaste ze wel even en pas na 2uur op nieuwjaarsdag deed ze een grote boodschap en plas.
  Maar wilde ook snel naar huis en trok heel hard aan de lijn.
  Binnen zoekt ze bescherming bij ons en ligt dicht tegen ze benen aan op de grond met haar kop onder de tafel.

 3. sandra weijmans
  7 januari 2013

  Hoi
  Mijn eigen honden zijn niet bang die zijn vuurwerk bestendig ik zelf hou er niet van en nu hebben we een jaar een logeer hond boerenfox, zij is echt heel bang nu word er overdag niet meer geknald maar savonds wel en dat weet ze dus de laatste uitlating is niet fijn ik moet haar echt op tillen en naar de deur brengen daarna loopt ze wel mee maar doet alles zo snel mogelijk en wil weer naar huis maar dan heeft ze pech wand onze eige hond is niet zo snel dus dan duurt het wel even voor we thuis zijn ze trekt als een gek niks helpt ik kan haar niet aflijden vorig jaar begon het al met de eerste knallen gelukkig gaat het dit jaar iets beter zoplang er niet geknald word ligt ze binnen op haar kleedje anders verstop ze zich ook al hou ik niet van vuurwerk ik heb nog nooit een hond gehad die bang was ik vind het jammer dat Ducy zo bang is

 4. gerrit
  8 januari 2013

  Wees ook voorbereid van de ontlading van opgebouwde stress.
  na een paar dagen als ze door hebben dat alles weer rustig is,
  en ze weer normaal naar buiten kunnen, dan ontlaadt de opgebouwde stress,
  en echt ze ontploffen even van de energie dan, en kunnen dan best door het lint gaan.

  erg druk spelen, vliegen en rennen.

  pas daarbij goed op jezelf, let goed op waar de honden zijn ten opzichte van jou, zodat je niet onderuit gekegeldt wordt.

Comments are closed.