fbpx

Ballen gooien

Ballen gooienHeerlijk even met je hond er op uit. Dat is het elke keer weer en nog meer als ik naar het losloop veld ga. Ik kan echt genieten als ik onze honden zie snuffelen, rennen en andere honden op zie zoeken. En ook onze honden genieten hier met volle teugen van. Je ziet ze gewoon een glimlach maken. Mooier kan het niet.

Honden zijn sociale dieren. Onderling hebben ze veel interactie. Ze hoeven niet met iedereen vrienden te zijn en als ze het niet fijn vinden gaan ze weer verder. En onderweg ruiken ze natuurlijk even bij elke grasspriet en elke struik. Totdat……

De werpstok te voorschijn komt. Honden zijn gek op ballen en het ballen gooien (het najagen). Maar deze obsessie is zo groot dat dit tot afstomping van de hond zorgt. De wereld lijkt te vervagen en er is alleen maar oog voor de bal. Het energie niveau van de hond stijgt en daarmee de spanning. Als resultaat worden andere honden sneller afgesnauwd (en dat kan weer leiden tot conflicten). Ze gaan niet meer op onderzoek uit. Hun nieuwsgierigheid wordt niet meer geprikkeld. En contact met andere honden is verstoord. Om maar niet te spreken over eigenaren die boos worden als een andere hond de bal afpakt.

Ik vind de werpstok een geweldige uitvinding. Er zit alleen een maar aan vast, zoals met veel andere dingen: doe het met mate. Ook denk ik dat het niet verstandig is om de werpstok mee te nemen naar een losloop veld. Laat een hond gewoon lekker een hond zijn. Wil je je hond echt moe maken, kies dan liever voor een goede wandeling, laat deze lekker spelen met andere honden en/of daag je hond mentaal uit.

Over de auteur

Scroll naar boven