fbpx

Waarom afleiden (vaak) niet werkt

waarom afleiden vaak niet werktEen van de lastigste problemen die je als hondeneigenaar weg kan trainen, is angst. Angst kan er voor zorgen dat een hond verlamd raakt door schrik (bevriezen). Ze kunnen gaan vluchten of ze kunnen in de aanval gaan. Welke vorm ze ook kiezen, angst zorgt er voor dat een hond niet meer helder nadenkt.

Om deze angst weg te trainen, zijn meerdere methodes. Eén van deze methodes, corrigeren, heb ik in een ander blog al besproken (www.arvidvanputten.nl/blogs/gedrag/waarom-corrigeren-niet-werkt). En daar ook uitgelegd waarom corrigeren vaak niet werkt of zelfs het gedrag (de angst) kan verergeren. Andere methodes zijn afleiden of aandacht van je hond vragen zodat deze niet meer bezig is met wat eng is, maar juist met jou.

Om het wat tastbaarder te maken, vergelijk ik het met angsten die wij ervaren. Wij mensen hebben exact dezelfde respons op angst. Ook wij bevriezen (aan de grond genageld staan), willen vluchten of gaan in de aanval. De angst gaat overheersen. Deze angst zal pas verdwijnen wanneer het gevaar is geweken of we gaan inzien dat het gevaar toch minder gevaarlijk is dan we dachten. Dat laatste kom ik zo nog op terug.

Zolang de angst aanwezig is, voelen we dus de noodzaak om 1 van de drie keuzes te nemen. Bedenk nu wat je zelf zou doen wanneer je in die angst zit en iemand gaat je aandacht vragen. Zal je je rug naar het gevaar toekeren? En wat als iemand je op dat moment een lekker stuk taart aanbiedt. Zal je dat aannemen? Logische vragen met een logisch antwoord. Want natuurlijk ga je je niet omdraaien naar die andere persoon om gezellig een gesprek te beginnen. En als hij voor je gaat staan, ga je er waarschijnlijk omheen zodat je het gevaar nog steeds in de gaten kan houden. En natuurlijk zal je dat stuk taart niet aannemen. Tenminste, niet zolang het gevaar er is.

En zo werkt het ook met honden. Op het moment dat ze in hun angst zitten, en dan bedoel ik ECHT angst, is het bijna niet mogelijk om ze er uit te halen door aandacht te vragen of ze iets lekkers voor te houden. Het is daarom beter om een hond op een veilige manier laten inzien dat waar ze bang voor zijn, helemaal niet zo erg is als ze denken. In dat proces mag de hond niet e bevestiging krijgen dat waar hij bang voor is, daadwerkelijk ook zo is.

Bedenk: alleen degene die ergens bang voor is, kan over die angst heen komen