fbpx

Stop met dweilen, draai de kraan dicht

Een tijdje geleden vroeg iemand mij om advies. Al luisterend naar het verhaal, vroeg ze of ik nog een paar tips had. De tip die ze van mij kreeg, had ze niet verwacht: “Stop met dweilen, draai de kraan dicht”.

Dagelijks komen vragen binnen, vragen of ik tips heb om een probleem op te lossen. Natuurlijk heb ik tips. Maar als je met een algemene vraag komt, is het antwoord vaak niet goed. Als voorbeeld neem ik een hond die aan de lijn trekt. Alleen al met dit gegeven kan ik veel oplossingen verzinnen:

  • belonen wanneer de hond goed loopt
  • commando volg geven
  • achteruit lopen omdraaien en de hond lokken met iets lekkers
  • stoppen en wachten totdat de hond terug komt, dan weer verder lopen
  • als de hond trekt, omdraaien en een andere kant uit lopen
  • kris kras gaan lopen en de hond belonene wanneer deze goed loopt

En zo zijn er nog meer oefeningen.

MAAR, wat nu als:

  • de hond trekt alleen wanneer hij terug gaat naar huis
  • de hond trekt alleen wanneer we naar buiten gaan
  • de hond jaagt graag op katten

Gewoon drie verschillende situaties die totaal verschillend zijn en waar zeker 2 en misschien wel 3 situaties zijn waarbij alle voorgestelde oplossingen niet voldoen. Want bij de eerste is de hond misschien bang en wil niet lopen, maar wel als ze naar huis gaan en dan zelfs iets te graag. Bij de tweede kan het van alles en nog wat zijn, want bepaald de hond misschien nog wel veel meer wat er gebeurt en loopt daarom voorop? De derde speelt misschien wel een stukje jacht instinct mee. Of is de hond een keer aangevallen geweest door een kat?

Verschillende sitauties vragen om verschillende oplossingen. Vaak in de gesprekken met hondeneigenaren merk ik dat ze bezig zijn om te reageren op het gedrag. Bij een trekkende hond bijvoorbeeld om de hond toe te spreken of te corrigeren. En doen deze mensen het dan fout? Nee, ik vind van niet! Want als je niet weet wat goed is, kan je het ook niet fout doen.

Hier ligt wel de oplossing van elk vraagstuk en ook de oplossing van elk probleem gedrag. Wil je een probleem kunnen oplossen, zal je moeten gaan kijken wat de onderliggende oorzaak is. Ga daar mee aan de slag en je zal zien dat het probleem gedrag dan ook zal verdwijnen: Stop met dweilen, draai de kraan dicht.