fbpx
Mijn hond beschermt mij

Mijn hond beschermt mij

mijn hond beschermt mijEerder kwam op sociale media een vraag voorbij en werd ik gevraagd om mijn inzichten te geven. De vraag luidde:
“als ik ergens zit, komen mijn hondjes mij bewaken. moet ik dat leuk vinden of ze dat gauw afleren? wat zou cesar zeggen? wat denken jullie?”

Dit is een onderwerp die denk ik velen zal aanspreken en vandaar dat ik het hier ook even naar voren haal. In de reacties op deze vraag kwam veel los, met veel uiteenlopende meningen. Helaas werd in dit draadje veel gereageerd met schattig. Later haalden mensen dominantie er bij en dat de hond leiderschap over zou nemen.

Wat ik veel zie gebeuren, is dat honden zich niet veilig voelen doordat de eigenaar juist niet een veilige omgeving voor ze creëert. Dit wordt nog eens versterkt door de gedachte: wat schattig dat hij/zij me wil verdedigen. Wat er in feite vaak gebeurt, is dat de hond denkt: “waarom doet mijn baasje niks? Laat ik het zelf maar doen dan”.

Honden zijn vaak sneller met het signaleren van potentieel gevaar, het is dan aan ons om het over te nemen en de hond veilig te stellen. Doen we dit niet, dan zullen ze het gedrag blijven vertonen en misschien zelfs wel verergeren.
Ik neem hier bewust de woorden “veilig stellen”. Want ik zal deze hond niet corrigeren, maar juist de situatie overnemen zodat de hond het niet meer hoeft te doen en daarmee rust krijgt.

Gevaar is alles wat in de ogen van de hond een bedreiging kan vormen. Ook als het in onze ogen niet gevaarlijk is. Het is de perceptie van de hond. Als we inzien waar de hond moeite mee heeft, dan is het ook makkelijker om er voor te zorgen dat de hond zich bij ons veilig voelt. Let op dat je niet betuttelend gaat optreden. Dan voelt een hond zich nog steeds niet veilig. Voor de hond kan het een wezenlijk gevaar zijn. Behandel het dan ook als een echt gevaar en bescherm je hond.

Betekend dit dat je je hond altijd weg moet houden van “het gevaar”? Nee, natuurlijk niet. Als je ziet dat je hond bang voor iets is, maar dat dit niet een wezenlijk gevaar is wat het welzijn negatief kan beïnvloeden, ga dan aan de slag zodat je hond er mee om kan gaan. Begeleid je hond naar het gevaar en help hem om over zijn angst heen te komen.

Als je het toch schattig vindt, blijft het dan ook nog schattig als de hond 60 kg weegt?