fbpx

Inwisselen van ongewenst gedrag

Veel mensen zien een training als een rechte lijn. Je hebt gedrag wat je niet wil en je hebt een doel wat je wel wil. Tussen die twee punten wordt dan die rechte lijn getrokken waarbij het gedrag alleen maar verbeterd.

Alleen soms heb je te maken met een hond die dat niet zo goed aan kan. Een hond die niet in kleine stapjes via die rechte lijn naar het doel gaat, maar een hond die een omweg nodig heeft om bij dat doel te geraken. In zo’n geval kan het zijn dat je ongewenst gedrag voor ongewenst gedrag in ruilt.

Om dit wat duidelijker te maken even een voorbeeld. Stel, je hebt een hond die agressief is naar mensen. Je weet dit om te buigen naar een hond die heel erg blij wordt naar mensen. Zo blij, dat hij gaat opspringen. Opspringen wordt vaak gezien als iets negatiefs. Het mooiste is natuurlijk dat de hond stopt met agressief zijn en rustig het bezoek begroet. En dat is dan ook je doel, maar dan met een tussenstap.

Vanuit de hond gezien kan het wel eens niet mogelijk zijn om meteen rustig te worden. Zijn eerdere reacties naar mensen gaf veel opwinding. Deze opwinding kan je soms niet in 1 keer wegnemen. Hoewel je dan de reactie naar mensen hebt omgebogen van agressie naar blij worden, kan het zijn dat de opwinding die bij de agressie zat nu gestopt wordt in het blije begroeten. En een hond die opgewonden is, gaat vaak springen.

Opspringen is alleen makkelijker weg te trainen dan agressie. Dus zou ik het opspringen even voor lief nemen om er voor te zorgen dat de emotie van de hond daadwerkelijk verandert is naar blij zijn. Om dan zeker te gaan werken aan het niet meer opspringen.

Dit is slechts een voorbeeld en geen methode. Ik leer een hond nooit opspringen aan om agressie weg te trainen. Het gaat er om dat het voor kan komen dat je ander ongewenst gedrag terug krijgt op het moment dat je aan het trainen bent. Als dit ongewenste gedrag niet erger is dan het gedrag waar je in eerste instantie mee begon, is dat vaak niet erg. Je kan dit dan ook vaak makkelijker en sneller weer weg trainen dat het initiële gedrag waar je mee begon. Zo ga je in stapjes werken aan je doel, soms met een omweg wat helemaal niet erg is.

Scroll naar boven