fbpx
Conflict ontwijkend hondengedrag, wegkijken

Hondentaal

Conflict ontwijkend hondengedrag, wegkijken
De rechter hond laat heel mooi het wegkijken zien

(foto is goed voor de illustratie hoewel het niet gaat om de hond in dit blog)

Afgelopen weekend heb ik weer mogen ervaren hoe krachtig de hondentaal is. En hoe je dit zelf kan inzetten als een hond het vergeten is.

We komen in het asiel aan bij een rottweiler die een kind heeft gebeten en ook al een asiel medewerker wilde aanvallen. Na eerst gepraat te hebben over de herkomst en de achtergrond van de hond, gaan we naar de hond toe.

Om deze hond goed te kunnen observeren, wordt hij in het buiten verblijf gelaten. Maar dat gaat niet zomaar. Het duurt een paar minuten terwijl hij millimeter voor millimeter naar buiten kruipt. Nadat hij aan het hek heeft durven komen. Leg ik uit hoe je het beste een hond kan benaderen. Terwijl ik dat doe, zittend naast het hek en geen bedreiging vormend voor de hond, denkt hij daar opeens anders over en doet een kleine uitval. Wat er ook met deze hond aan de hand is en wat zijn verleden ook is, hij heeft een behoorlijke achtergrond.

Al werkend met hem zie ik dat het een heel onzekere hond is, maar ook zijn wil kan afdwingen. Als we eenmaal samen in een afgesloten stuk zijn en ik heb honden snoepjes bij me, dan springt hij half naar me op. Als ik dan niet geef, komt er vanuit zijn buik een diepe grom. Ook zijn blik verandert constant van vriendelijk naar onvriendelijk.

Ik help de medewerkers van het asiel met hoe ze de hond kunnen lezen. Ook laat ik ze toe tot het afgesloten stuk. Dit was de eerste keer dat de hond los was en ze geen hek tussen zichzelf en de hond hadden. De hond laat nog een paar keer zien dat als hij zich in het nauw gedreven voelt, hij aan kan zetten tot een aanval. We weten deze elke keer om te buigen door de spanning er af te halen. Dit keer door hem iets lekkers te laten zoeken.

Maar het allermooist van de dag is wel eigenlijk dat de hond weer een stukje hondentaal heeft geleerd. We hebben hem geleerd dat als hij zijn blik afwend, er geen conflict situatie ontstaat. Daarvoor ging hij de confrontatie vol aan. Een hele overwinning op voor zichzelf en je ziet dat hij het daarna volop inzet.

Een geslaagde dag.