fbpx

Honden hebben gevochten en nu

Hond – hond agressie staat met stip op nummer 1 als het gaat om probleem gedrag bij honden. De oorzaken hiervan zijn divers. Verkeerde opvoeding, genetische aanleg, angst/onzekerheid of (vaak meerdere keren) gebeten door een andere hond zijn slechts een paar voorbeelden waar dit gedrag door kan ontstaan. Heb je een hond die dit gedrag vertoont, dan is het natuurlijk goed om hiermee aan de slag te gaan. Maar je kan ook een hond hebben die het slachtoffer is van een uitvallende hond.

Een gevecht is nooit leuk en geeft altijd spanning. Zo snel mogelijk worden de honden uit elkaar gehaald. Dat is goed, maar vaak komt daarna ook nog een stuk emotie los bij de eigenaren waarbij ze elkaar uitmaken voor van alles en nog wat. En omdat de schrik er nog in zit, gaan de eigenaren snel weg van elkaar om herhaling te voorkomen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen en met een hondengevecht helemaal. Wat de reden ook is, een gevecht is nooit goed voor het welzijn van de hond. Heb je een hond waarvan je weet dat die andere honden grijpt, ga dan aan de slag met dit probleem. En totdat het opgelost is, zorg er voor dat andere honden geen gevaar lopen. Heb je een hond die niet uit zichzelf vecht, let dan goed op dat deze niet gegrepen wordt. Honden die meerdere keren gebeten worden, hebben grote kans dat ze zelf de aanval inzetten als verdediging op wat misschien gaat komen. Bescherm je hond of als je een hond op afstand niet vertrouwd, draai om en zoek een andere wandel plek.

dogs-on-a-leash-540x268Maar de honden hebben gevochten en nu?
Naast dat het belangrijk is om te voorkomen dat je hond in een gevecht raakt, is de afronding minstens zo belangrijk. Haal de honden uit elkaar, maar blijf vervolgens bij elkaar. Houdt rekening met een veilige afstand. Je wil niet dat de honden nog een keer in elkaar vliegen. Heb je moeite om je hond te houden, neem dan net iets meer afstand voor de veiligheid.

Honden hebben gevochten en nuWacht vervolgens totdat de honden tot rust komen. Als dit niet lukt met stilstaan, kan je ook samen een stuk gaan lopen. Ook hier houdt je de honden op veilige afstand van elkaar. Ga pas uit elkaar als de honden tot rust zijn gekomen. De afronding is belangrijk voor de inprenting. Ze leren van het gedrag. Hebben ze geleerd dat vechten de oplossing is of juist rust? Ik zelf kies voor de laatste. En dit zullen ze bij een ontmoeting met een volgende hond weer meenemen.