q Honden gedrag uitgelegd - behoefte doen op straat - Arvid van Putten - Hondencoach

Honden gedrag uitgelegd – behoefte doen op straat

Deze vraag krijgen we regelmatig. Een hond loopt goed en is lekker aan het snuffelen. Maar toch doen ze hun behoefte niet goed. Pas wanneer ze terug thuis zijn, gaan ze rustig zitten.

En dat rustig zitten, daar zit juist de sleutel. Sommige honden zijn buiten erg gespannen. Dit kan een positieve spanning zijn, maar ook een negatieve. Positieve spanning hebben bijvoorbeeld pups die de hele wereld aan het ontdekken zijn. Alles is interessant en alles moet ontdekt worden. En daar zijn ze erg durk mee bezig. Negatieve spanning kan bijvoorbeeld zijn wanneer een hond onzeker/bang is en de hele weg juist schrikachtig rond loopt. Thuis aangekomen komen ze tot rust en hebben ze rust genoeg om even te gaan zitten.

Honden die de hele weg hun neus aan de grond hebben, zij zijn te druk met de omgeving bezig om de rust te nemen even te gaan zitten. Wat je bij hen kan doen, is een gras strook uitkiezen waar veel honden hun behoefte doen. Dit hoeft echt geen kilometer lang te zijn, maar gewoon een grasstrook van 50 meter is voldoende. Ga deze strook op en neer lopen. In het begin zijn alle geuren interessant en moet alles ontdekt worden. Loop je vaak genoeg heen en weer, dan wordt die grasstrook op een gegeven moment niet interessant meer. Het wordt saai als het ware. Dat is het moment dat je hond waarschijnlijk de rust kan pakken om zelf ook de behoefte te doen.

Onzekere honden is natuurlijk een ander verhaal. Daar zal je het beste aan de onzekerheid kunnen gaan werken zodat je hond niet meer bang is op straat.

Beide hebben hetzelfde resultaat. Je hond wordt rustig buiten en rustig genoeg om ook buiten de behoefte te kunnen doen.

Scroll naar boven