fbpx

Honden belagen elkaar

Honden belagen elkaarIedereen die met meerdere honden heeft gelopen in een losloop gebied kent het: honden belagen elkaar. Een groep honden kan één hond er uit pakken en deze een lastige tijd bezorgen. Deze hond kan een hond uit de groep zijn, maar ook een wild vreemde hond die ze tegen komen. Laatst kwam dit zelfs nog in het nieuws: Groep honden jaagt bordercollie bijna de dood in.

Gisteren heb ik dit schouwspel ook weer gezien. Twee greyhound’s terroriseerden andere honden op het speelveld. Door hun hoge snelheid hadden andere honden totaal geen schijn van kans. Met z’n tweeën blokten ze een andere hond. Grommend, nekharen overeind en soms even aanstotend met de neus, zachtjes nippend. Deze twee honden waren onzeker. Maar doordat ze met z’n tweeën waren, voelden ze zich sterk. Net zoals wij ons gesterkt voelen wanneer we met een groep op stap gaan. We durven dan veel meer en zijn brutaler dan wanneer we alleen op dezelfde plek zouden zijn. Ook honden hebben dit. Daarnaast zit het jacht instinct bij veel honden er nog in.

Voor andere honden kan dit intimiderend zijn. Ze kunnen op de vlucht slaan, bevriezen of juist terug gaan vechten. Wat de andere hond ook doet, het is niet fijn. Een op de vlucht gaande hond kan zelfs gevaarlijk zijn. Want waar zal deze naar toe gaan? Komt hij nog terug? Ook wil je liever niet dat je hond in een gevecht verzeild raakt. Als je hond belaagd wordt, roep deze dan naar je toe en zorg dat hij bescherming bij jou kan genieten. Grijp alleen in wanneer nodig, maar laat je hond weten dat jij er voor hem bent.

Heb je zelf honden waarvan je weet dat ze andere honden belagen, train je honden dan op een dusdanige manier dat je ze altijd weer terug kan roepen. In het bovenstaande geval kwamen ze de verkeerde tegen die een tegenaanval inzette. De hond heeft het overleefd, maar het kan dus net zo goed zijn dat de belangende hond gewond uit de schermutseling komt.

Over de auteur

Scroll naar boven