fbpx

Hond durft niet in de auto

BeauceronHet zal je maar gebeuren, je hond die altijd goed mee kon in de auto, blokkeert en wil niet meer verder. Dat is ook wat er gebeurde met een stel en hun Beauceron. Inmiddels hadden ze alles al geprobeerd, maar niets leek te werken. Leuk maken, spelen, iets lekkers, helemaal niets. En daar bovenop kwam ook nog dat deze hond door een darm probleem niet alles kan eten. Als er al iets super speciaals zou zijn, dan kunnen ze dit niet proberen omdat de hond anders aan de diarree zou kunnen gaan.

De oorzaak dat het fout is gegaan, is onbekend. Wel wordt gedacht dat het te maken heeft met iets wat buiten de auto is gebeurt. Iemand die op de auto heeft geklopt of naar binnen heeft gekeken. Iets is er gebeurt waardoor hij nu van slag is en niet meer de auto in wil.
Als een hond de auto niet in wil, kan dit verschillende oorzaken hebben. Een hond kan de auto koppelen aan een vervelende gebeurtenis, maar kan ook fysiek pijn hebben waardoor ze het auto rijden als vervelend of pijnlijk ervaren. Voordat je gaat concentreren op het gedrag, wees zeker dat het niet aan fysieke pijn ligt. Bij deze hond was het snel duidelijk dat deze nergens pijn had.

Omdat zo ongeveer alles al met hem geprobeerd was, ben ik gaan navragen wat hij het leukst vind om te doen. Dit zijn we gaan gebruiken om hem niet meer na te laten denken en uiteindelijk zo de auto in te krijgen. Doordat hij nu zelf koos om te gaan, was er geen dwang nodig en vond hij het ook niet meer erg om het keer op keer te herhalen. Hij was totaal vergeten dat hij bang was voor de auto.

Omdat dit goed resultaat gaf, ben ik aan de slag gegaan met waarschijnlijk de oorzaak van de angst: iets wat buiten de auto gebeurt. Ik ben voor het raam gaan staan, tegen het raam gaan kloppen, om de auto gelopen, naar de auto gelopen, de achterklep open gemaakt en als laatste recht op de auto afgerend en meteen de klep open gemaakt. Als hij het juiste gedrag vertoonde, kreeg hij wat hij graag wilde. Hij beloonde zichzelf door het juiste gedrag te vertonen.

Een goede dag en een leuke hond.

Over de auteur

2 gedachten over “Hond durft niet in de auto”

 1. Beste Arvid
  Mijn Ridgeback is niet dol op autorijden maar in de camper is hij echt gestrest . Kwijlen en erg onrustig zo erg dat als we hem onderweg uitlaten hij er met veel tegenzin weer in wil.
  Als we op een camping staan is er niets aan de hand, dus niet claustrofobisch.
  Hij is niet wagenziek, geeft niet over.
  Heb een ‘ anti statische ‘ kabel onder de camper gemaakt maar dat helpt ook niet.
  Wat te doen of een goede tip want ik voel me ook niet ontspannen tijdens het rijden.

  Groet, Ted Buist

 2. Beste Ted,

  Met alle plezier beantwoord ik je vraag hier, maar ik krijg steeds meer plekken waar vragen gesteld worden. Dat is niet handig en kan er zelfs voor zorgen dat ik vragen over het hoofd ga zien. Ik wil je daarom ook vragen of je je vraag kan stellen via een Prive bericht op http://www.facebook.com/hondencoach of via het contact formulier zoals deze ook onder aan deze pagina staat.

  Alvast bedankt,
  Arvid.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven