fbpx

Bij elkaar en toch zelfstandig

Veel mensen met meerdere honden kennen het wel, de honden zijn onafscheidelijk van elkaar. Logisch ook, want alles wordt samen gedaan. Uitlaten, thuis blijven, eten, op de bank hangen en al het andere.
Maar dan komt het moment dat er 1 komt te overlijden. Altijd een moeilijk moment. Wat ga je doen, laat je je hond afscheid nemen van de ander of juist niet. Wat doe je als de overgebleven hond diep in de rouw komt. En hoe kan je dat voorkomen?

Roedel

Honden zijn roedel dieren. Ze vinden het fijn om samen te zijn. Dat is ook waarom het zo belangrijk is om je hond te leren alleen thuis te blijven zodat ze geen verlatingsangst krijgen. Het liefst zouden ze meegaan of dat je niet het huis uit gaat.

Zelfstandigheid

Het alleen leren zijn, is een stukje zelfstandigheid wat je de hond aanleert. Het is fijn als je er bent, maar het is niet zo zeer noodzakelijk en ze gaan lekker slapen wanneer je van huis af bent. Wanneer je meerdere honden hebt, zijn ze in principe nooit alleen. De andere honden zijn er altijd bij.

Pup of oudere hond

Als er meerdere honden in huis zijn, zijn ze meestal niet van dezelfde leeftijd. Dit betekent dat wanneer je een pup in huis haalt, deze niet zo veel kan/mag lopen als de oudere hond. En als je een bejaarde hebt, zal hier hetzelfde gelden. Deze kunnen meestal niet zo veel lopen als de jongere hond.
Vaak zie je dat de jongere of oudere hond meegenomen wordt in een buggy. Een mooie oplossing, maar dan blijven de honden nog steeds bij elkaar.

Patroon

Je ziet hier langzaam aan een patroon in ontstaan. Honden zijn altijd bij elkaar en leren niet om afzonderlijk op eigen benen te staan. Iets moois, maar ook meteen een uitdaging voor als je ze wel een keer moet splitsen.

Apart

Om er voor te zorgen dat honden geen probleem ervaren wanneer ze gesplitst gaan worden, is het goed om ze dat van jongs af aan te leren en te onderhouden. Dit kan heel simpel door ze regelmatig even apart uit te laten. Als je dit vanaf het begin doet en onderhoudt, zal het heel normaal zijn dat ze niet afhankelijk van elkaar zijn. Het bijkomende voordeel is, is dat ze leuke dingen met jou gaan doen. Je krijgt een nog betere band met je hond.

Wegvallen

Als dan een hond komt te overlijden, komt dit nu een stuk minder hard binnen bij de andere hond. Toen Pepper kwam te overlijden, hebben veel mensen aan ons gevraagd hoe het nu met Donut ging. Gelukkig konden we daar op antwoorden dat die er geen problemen mee had. We hebben ze dan ook bewust vaak apart uitgelaten en altijd aan de band met Donut gewerkt. We hebben hem dan ook geen afscheid laten nemen van Pepper omdat we weten dat hij zich prima kon redden met alleen ons. En dat bleek ook het geval. Omdat Donut op eigen poten kan staan en aan ons “hangt” in plaats van Pepper, hoeft hij niet een heel rouw proces door wat anders zeer waarschijnlijk wel zou zijn gebeurt.

Heb je dus meerdere honden, zorg dat ze een goede band met jou gaan krijgen. Natuurlijk is het leuk als ze met de andere honden spelen en sociaal contact hebben. Maar dat ze niet “omvallen” wanneer een andere hond wegvalt om welke reden dan ook.

Over de auteur

Scroll naar boven