fbpx

In beslag genomen honden

De wereld vergaat

In beslag genomen honden. Op het moment dat je hond in beslag wordt genomen, is het alsof je wereld vergaat. Er wordt niet gevraagd. Er wordt gewoon opgelegd dat je vanaf dat moment je hond kwijt bent. Meer informatie krijg je niet en als je al informatie krijgt, is dit vaak niet correct. Hopelijk kom je nooit in deze situatie terecht. Mocht dit wel zo zijn, dan  kan je hier lezen wat je kan doen.

Advocaat

De allereerste stap die je moet zetten, is een goede advocaat in de arm nemen. Helaas is dit prijzig. Maar ga je hier op bezuinigen, dan neemt de kans af dat het goed afloopt met je hond. Zelf werken wij veel samen met Kuyp Baar advocaten. Zij helpen gemiddeld 50 honden eigenaren per jaar met de verdediging.
Ook als je hond nog niet in beslag genomen is, maar waarbij je wel in aanraking bent gekomen met justitie of met de gemeente, is het verstandig om contact op te nemen met de advocaat. Zij kunnen soms zelfs voorkomen dat een hond in beslag wordt genomen.

De test

Vooralsnog wordt de test van Utrecht aangehouden bij in beslag genomen honden. Dit is gewoonlijk 2 weken na de in beslag name. Helaas komt hier vaak een negatief advies uit waarbij de universiteit adviseert om de hond in te laten slapen.

Contra expertise

Wanneer het OM besluit om je hond in te laten slapen, kan de advocaat om een contra expertise vragen. Ze kunnen hierbij ook aangeven bij wie ze graag de contra expertise willen onderbrengen. De rechter moet hier mee akkoord gaan. Ze gaan dan akkoord dat dit gebeurt en bij wie.
Wanneer wij een contra expertise voor een in beslag genomen hond uitvoeren, zal de hond overgebracht worden van een opslag locatie naar een locatie waar wij dagelijks bij kunnen om met de hond te trainen. Deze locatie helpt verder mee met het verzorgen en het verwennen van de hond. De hele situatie waarbij een hond in een kennel zit en getest/getraind wordt, geeft veel druk bij de hond. Deze locatie helpt mee met het welzijn van de hond.

Maatschappij

De hond wordt nu getest in de maatschappij, dus niet op een test locatie. Wij willen zien of een hond goed is voor de maatschappij en dat kan alleen in de maatschappij ondervonden worden. We zullen dan onder andere kijken naar hoe de hond zich gedraagt naar mensen, ouderen, kinderen, honden, drukke plaatsen en nog veel meer. We willen echt oprecht kunnen zeggen dat een hond weer veilig terug kan naar de maatschappij. Indien nodig krijgt een hond dan ook medische aandacht, want pijn kan ook een oorzaak zijn van gedrag. Dit wordt zorgvuldig bekeken en ook besproken met de eigenaren.

Overleg met OM

Als uit de contra expertise het advies komt dat de hond terug mag naar de maatschappij, wordt dit besproken met het OM. Het OM moet hier ook goedkeuring voor geven. Doen ze dit niet, dan zal een rechter hier uitspraak over moeten doen.

Rechtbank

Gelukkig komt het niet altijd voor dat het voorkomt. Maar gebeurt dit wel, dan zal ook ik proberen om aanwezig te zijn om, indien nodig en gewenst vanuit de rechtbank, mijn expertise en mijn ervaringen te delen.

Contact

Hopelijk kom je nooit in deze situatie. Mocht dit wel zo zijn, neem dan contact op met ons of met de advocaat. Wij gaan je bijstaan en zorgen dat je hond een eerlijk proces krijgt.

Scroll naar boven