fbpx

Baknijd

Ook wel voernijd genoemd. Een vervelend probleem wat vrij snel tot grote incidenten kan leiden. Het komt er op neer dat een hond eten gaat beschermen. Of dit nu van hem is of ons eten, dat maakt daarbij niet uit. Kom je in de buurt, dan laat hij je duidelijk zien dat het niet gewenst is. Vaak met een uitval als je echt te dichtbij komt. Baknijd is eigenlijk makkelijk te herkennen:

 • Het eten wordt niet opgegeten
  Als het eten er nog is, kan je het ook verdedigen. Het eten wordt vaak pas gegeten als niemand meer in de buurt is
 • wat hij niet heeft kan hij niet verdedigen
  Als het nog niet aan hem gegeven is, zal hij er ook niets mee doen. Geef je het af, trek je je hand terug en kom je dan weer in de buurt, dan wordt het verdedigd.
 • als hij er tussen staat, dan is het van hem
  Als hij tussen het eten en jou komt, is het van hem. Hij zal het dan ook verdedigen
 • op eten duiken wanneer het op de grond valt
  En als hij er dan bij is, is het van hem
 • onder de tafel verschansen wanneer daar eten op staat
  Als er eten op tafel staat, kan dat er ook afvallen. Dus ideaal om er onder te gaan zitten


Eigenlijk zijn er twee meest voorkomende oorzaken:

 • pup heeft in het nest moeten knokken voor eten
  Een fokker kan hier veel in betekenen. Deze kan er voor zorgen dat alle pups evenveel eten krijgen. Maar ook er voor zorgen dat de pups niet allemaal uit 1 kleine bak moeten eten. Want dat zorgt er automatisch voor dat ze er om gaan “knokken”. Eten wordt dan ERG belangrijk.
 • eigenaren hanteren de regel: ze moeten altijd eten weg kunnen pakken
  Een regel die komt uit de ouderwetse dominantie theorie. Ik zeg niet dat het niet handig kan zijn dat je iets uit de bek van de hond moet kunnen halen, maar daar zijn andere trainingen voor dan zomaar de bak weggritsen. Hoe zou je het zelf vinden als je eten in een restaurant onder je neus weg wordt getrokken. En dat keer op keer? Dus het allerbeste is om de bak NIET weg te pakken als je een pup/hond net in huis hebt (en ook niet als je deze al wat langer in huis hebt. Gewoon eigenlijk NOOIT).

Hoewel baknijd vaak goed te trainen is, kost het veel tijd om dit gedrag te verminderen en op een goede manier bij te sturen. Daarnaast is het goed om niet zelf aan te modderen, maar om een professioneel iemand er bij te halen. Zo weet je in ieder geval dat je het goed aanpakt en dat de kans bijten minimaal blijft.

In het filmpje hier onder kan je goed zien hoe baknijd er uit kan zien en ook dat je door training de spanning kan verminderen.

Baknijd in training
Scroll naar boven