fbpx

Video – sessies

Een dove hond

Tijdens het trainen van een hond, worden veel commando’s gebruikt. Eén van de vragen die ik van de eigenaresse kreeg, was dan ook hoe ik dacht dit te gaan doen, want haar hond was doof. Mijn antwoord daarop was eigenlijk heel simpel: “we gaan geen commando’s geven”.

We werken veelal met het veranderen van de eigen keus van de hond. Om dit te kunnen doen, creeeren we een situatie waarbij de hond een keus kan maken. Vervolgens is het aan de hond om hier over na te denken en het juiste te kiezen. Omdat de hond zelf gaat nadenken, hoeven wij in principe niets meer te doen. Want als de setup goed is, gaat de hond de keuze maken die wij van te voren al bedacht hadden.

Dit eigen keus verhaal is geen quick fix. Het kost training, planning en voornamelijk tijd. Dit komt omdat de hond daadwerkelijk aan het veranderen is. En verandering kost nu eenmaal tijd. Ook wij kunnen niet van vandaag op morgen opeens ons gedrag veranderen. Maar als je de hond de tijd geeft om dit te kunnen en mogen doen, dan wordt je daarvoor beloond. Niet alleen wordt je wandeling een stuk relaxter omdat je niet de hele tijd er bovenop hoeft te zitten. Ook je hond zal veel meer ontspannen zijn. En wie wil dit nu niet, een blije hond?

Rottweiler heeft geleerd honden weg te jagen

Zes jaar lang heeft deze hond honden weggejaagd die langs het erf liepen. Zes jaar lang succes. En dan kom je opeens in de bewoonde wereld te wonen. Daar gelden andere regels dan in het buiten gebied. Of althans, daar is het een stuk minder wenselijk dat een hond dit gedrag vertoond.

Het zat dusdanig diep bij deze hond dat het zoeken was naar de juiste begeleiding. En die is gevonden. Voorheen liet hij van zich horen bij ELKE hond. En kijk wat een verandering hij doormaakte toen hij begreep wat de bedoeling was. Wat was dat mooi om te zien, helemaal omdat hij van zo ver moest komen 😃

Respect voor de eigenaren die het geduld kunnen opbrengen om hier mee aan de slag te gaan 👏

Pup ontmoet pup

Puppy’s spreken een taal op zich. Het is net als baby’s, ze moeten de taal nog onder de knie krijgen. Tot die tijd kan het zo zijn dat pups niet helemaal begrepen worden. Maar hebben pups ook zelf nog moeite om de hondentaal te begrijpen.

Deze pup snapt niets van pups en zet totaal verkeerde taal in. De andere pup zie je daarop meteen reageren met een schrikreactie. Door dit goed te begeleiden zie je dat beide pups tot elkaar kunnen komen. De pup die schrok is meer ontspannen en de andere pup begint de neus te gebruiken en laat daarna de andere pup met rust.

Als dit niet op de juiste manier begeleid wordt, had dit kunnen eindigen in een volwassen hond die andere honden niet begrijpt en mogelijk angst agressie had ontwikkeld.
Het blijft mooi om een hond zo te zien veranderen en de juiste weg te zien kiezen.

Kinderspeelgoed

Sommige honden worden helemaal wild van kinderen die spelen. Het kunnen de kinderen zelf zijn die daarbij vaak hoge en harde geluiden maken. Soms heeft het niets met de kinderen te maken, maar specifiek het speelgoed wat ze gebruiken. Zo ook deze hond die helemaal wild werd van een kinderstep, skateboard of een bal. Daar zijn we mee aan de slag gegaan.

Niet alleen thuis kunnen blijven

Deze hond zette het op een blaffen wanneer de eigenaresse van huis ging. Niet echt bevorderlijk voor de buren en al helemaal niet omdat ze in een appartementsgebouw woont. Helaas heb ik geen beelden dat de eigenaresse even weg ging en we nog niets hadden getraind. Het filmpje laat het eindresultaat zien waarbij de hond nog even een blaf en een piep laat horen, maar daarna het wel goed vind en met een diepe zucht gaat liggen.

Vreemde hond op eigen terrein

Een labradoodle en een pointer vinden het niet leuk als vreemde honden op het erf komen. Dit is alleen wel nodig vanwege een trimsalon die alleen te bereiken is via de tuin. Daarom is er gewerkt aan een stuk acceptatie dat de hond het erf over mag steken.

Volwassen hond is bang van pups

De eigenaren hebben drie pups en 2 volwassen honden. De volwassen honden waren nog los bij de pups geweest. Ze vreesden dat dit uit de hand zou lopen met alle gevolgen van dien. Gecontroleerd hebben we de volwassen honden bij de pups gelaten. De Rottweiler teef vond het eng, maar ontspande zich steeds meer.

Opspringen bij bezoek boven aan trap

Bezoek ontvangen is natuurlijk leuk. Maar wat nu als het bezoek boven aan de trap besprongen wordt door twee honden? Dat wordt een stuk minder leuk. En niet minder belangrijk, erg gevaarlijk!

Ik ben aan de slag gegaan met de eigenaren om hen te helpen de honden te leren rust te bewaren en bezoek normaal binnen te laten komen.

Fence defence

Uitvallen naar honden die langs de erfafscheiding lopen komt veel voor. Tijdens deze sessie is gewerkt zodat de hond er voor kiest om dit niet meer te doen. Er zijn geen commando’s gegeven, geen correcties gegeven en de hond is niet gelokt. De hond kiest hier zelf om de andere hond met rust te laten.

Bezoek om op te eten

Deze hond uit het buitenland verdedigt het huis met volle overtuiging. Je komt niet zomaar binnen. Heb je eenmaal het hart voor je gewonnen, dan wordt het een hele andere hond.

Double trouble

De eigenaren hebben 2 honden. Beide vallen helaas uit naar onder
andere fietsers en honden.

Er zijn meerdere trainingsmethodes gebruikt. Deze laat alleen het gedrag voor en na de training zien.

Staffies te enthousiast naar bezoek

Bezoek ontvangen is soms erg lastig. Deze twee honden raakten zo opgewonden dat het een en al kabaal was in de gang en de twee eigenaren beide de honden in bedwang moesten houden.

Daarbij werd de opwinding zo groot dat ze het zelfs op elkaar gingen afreageren.

Angst voor mensen

Deze hond vind vreemde mensen maar helemaal niets. Alleen in een dicht bevolkt land als Nederland, is dat niet handig. Daarom een training om deze hond minder te laten reageren op mensen.
Let op: voordat we aan deze training begonnen, heb ik eerst getest of de hond deze training aankon. Zomaar dit na gaan doen, kan er toe leiden dat het gedrag verergert in plaats van verbetert.

Vast en toch los

Soms is het nodig om alles los te laten. Deze eigenaresse had angst dat haar hond andere honden aan zou vallen. Vanaf het punt waar ik hier de opnames maak, staat een andere hond. Dit terwijl ze de lijn niet vast mocht houden en alleen mocht dragen als op een dienblad. Het is zo mooi om te zien dat haar eigen verandering ook verandering geeft bij de hond en haar gehoorzaam volgt.

Two face Bentley

Een ontzettend lieve hond die een heel verkeerde start heeft meegemaakt. Doordat hij zo verknipt is, is hij niet te vertrouwen in huis en valt niet alleen het bezoek aan, maar ook de eigenaar. In de training ben ik aan de slag gegaan om de hond te leren dat mensen niet gevaarlijk of eng zijn.

Uitvallen naar fietsers

In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van de fiets. Niet handig als je dan een hond hebt die de fietsers wil pakken. Daar zijn we aan gaan werken.

Uitvallen naar mensen

Deze hond leeft op een camping. Specifiek voor deze eigenaren ben ik aan de slag gegaan om de hond te trainen in het “asociale” gedrag van mensen zoals recht op de hond aflopen en over de hond heen buigen.

Let op: Het is beter om de hond op andere manieren mensen te leren negeren. Dit is een hele specifieke training die je niet zonder begeleiding moet doen.

Hond durft niet naast de fiets te lopen

Je hebt een hond die van bewegen houdt. En het zou voor de hond erg goed zijn om lekker naast de fiets te kunnen rennen. Maar wat nu als deze bang is voor de fiets?

Bezoek ontvangen een probleem

Je bezoek kan niet normaal binnen komen zonder dat je hond(en) ze omver loopt. Wat te doen?

Mijn hond is bang voor de dierenarts

Wat kan je doen als je hond bang is voor de dierenarts?

Scroll naar boven