fbpx
Blog bezoek ontvangen door hondencoach Arvid van Putten

Bezoek ontvangen

Bezoek ontvangen zoals het niet hoort In de top 3 van de problemen die ik tegenkom in mijn werk als gedragstherapeut, is het probleem met bezoek. Dit probleem uit zich in meerdere vormen. Honden die enthousiast zijn of juist agressief. Waar je niet meer binnen mag komen of dat je het huis niet meer kan verlaten. Honden die al agressief worden als je op wil staan of zelfs al beweegt. Honden die alles van tafel af lopen en het liefst op je schoot willen zitten. Ze zijn er in alle vormen en maten en ook het ras maakt hier in geen verschil.

Tijdens mijn sessies heb ik onder andere gewerkt met een chihuahua die niet meer wilde stoppen met blaffen en aanvallen. Drie grote rottweilers die onstuimig door het huis aan het rennen waren inclusief de bank waar je net een kop koffie in de hand hebt. En alles wat daar tussen zit.
Hoewel de besproken methodieken in dit artikel ook voor agressieve honden geldt*, gebruik ik in de voorbeelden een enthousiaste hond.

Veel eigenaren vinden het storend dat hun hond dit doet en hebben de grootst mogelijke moeite om dit gedrag tegen te gaan. Bij sommige mensen komen vrienden niet meer langs, omdat ze dit niet meer durven. Of denk eens wat er kan gebeuren als een hond van 45 kilo tegen een bejaarde man of vrouw springt.

Een ander probleem waar de eigenaar tegenaan loopt, is de bezoeker zelf. Bij mensen waar de hond heel onstuimig is, krijg ik regelmatig het verhaal te horen dat het bezoek alle aanwijzingen naast zich neerlegt met de mededeling dat ze het echt niet erg vinden en hondenliefhebbers zijn. Niet wetende dat ze de training van de eigenaren aan het ondermijnen zijn.

Maar eerst wat gebeurt er precies en waarom reageert een hond zo over enthousiast? Een ontmoeting van vrienden aan de deur is vaak wat uitbundiger. Je ziet ze niet dagelijks en je bent blij ze weer te ontmoeten. Heel normaal en daar is ook niets mis mee. De hond pakt deze energie op en wordt zelf ook onrustiger. De hond moet nu leren dat hij het bezoek niet mag ontmoeten voordat hij rustig is. Hij beloont zichzelf: wordt rustig en dan mag het bezoek begroet worden. En doordat hij zichzelf beloont, zal hij leren om rustig te blijven als het bezoek op die manier binnenkomt.

Is het zo makkelijk? Ja, eigenlijk wel. In vier stappen kan je er voor zorgen dat je hond niet meer zo tegen het bezoek aan springt.

Stap 1: Zorg er voor dat je het bezoek op de hoogte kan stellen van de werkwijze

De meest bizarre introductie die ik een keer heb gehad voordat ik honden ontmoette was: “ben je er klaar voor?”. Vervolgens werd de deur open gedaan en denderden drie Old English bulldogs de gang in en sprongen alle drie in volle vaart tegen me aan. Het hoeft geen uitleg dat dit niet de beste uitleg is om aan je bezoek mee te geven.
Een hond reageert op impulsen. Wij kunnen deze impulsen geven door ze aan te raken, tegen ze te praten of bijvoorbeeld ze aan te kijken. Als de hond al enthousiast is, zullen deze impulsen een uitnodiging zijn om naar je toe te komen en vol tegen je aan te springen. Het is voor het bezoek dus belangrijk om de hond te negeren. Mensen snappen dit maar gedeeltelijk. Het niet praten of aanraken wordt meestal goed gedaan, het kijken geeft de meeste problemen. Het is ook minstens zo belangrijk dat mensen niet kijken. Als het duidelijk is wat de regels zijn voor de ontmoeting, dan ga je naar de deur en volgt stap 2.

Stap 2: Zorg er voor dat de hond niet bij het bezoek komt

Bezoek ontvangen, hond tegen houdenEen hond die heel enthousiast is, luistert niet goed en reageert nagenoeg niet op prikkels van buitenaf om hem te sturen. Het is daarom even handig om de hond fysiek tegen te houden zodra de deur open gaat. Sommige honden hebben een ijzersterke wil om in de gang te komen en op het moment dat de deur op een kiertje staat, wrikken ze deze open en duwen zichzelf er doorheen. Wees hierop bedacht en houd de deur goed vast. Als je ziet dat je de deur redelijkerwijs open kan doen, doe dit dan. Blijf er nog voor zorgen dat de hond niet in de gang kan komen. Je kan bijvoorbeeld in de deuropening gaan staan. Blijf hier net zo lang staan totdat de hond geen aanstalten meer maakt om de gang in te willen.

Stap 3: Geef de keus terug aan de hond

Bezoek ontvangen, geef de keus terug aan de hondZoals ik in m’n blog “Keuzes maken” heb beschreven, is de zelfbeloning de sterkste beloning die er is. Voor degene die het niet hebben gelezen een zeer beknopte uitleg. Laat de hond zelf de keus maken om iets te doen om vervolgens iets te krijgen wat hij graag wil. De hond wordt nu niet onder appel gezet, maar hij zal zelf iets gaan doen om te krijgen wat hij eigenlijk wil. De zelfbeloning is ook hier toepasbaar.
Ga nu weg uit de deur opening en geef de hond de keus om naar het bezoek te gaan. Dit mag hij nu nog niet, doe je dat wel, dan zal hij nog steeds gaan springen. Toch ga je aan de kant, de hond moet zelf gaan nadenken wat er voor nodig is om bij het bezoek te komen. Wacht nu net zo lang totdat de hond uit zichzelf gaat liggen. Een hond is pas echt ontspannen als deze niet alleen ligt, maar ook de kop neerlegt en wanneer je de ogen half dicht ziet gaan of misschien wel helemaal dicht ziet gaan. Als hij wel aanstalten maakt om naar de gang te gaan, ga dan terug in de deuropening staan.
Gedurende stappen twee en drie is het niet nodig om te praten. Een hond begrijpt wat de bedoeling is zolang je er maar zelf in gelooft.

Stap 4: De begroeting

Bezoek ontvangen, wachten totdat de hond rustig isAls de hond helemaal ontspannen is, nodig hem dan rustig uit. Dit is belangrijk, want doe je dit te enthousiast, dan kan je opnieuw beginnen. Doordat de rust teruggekeerd is, zal de hond nu rustig het bezoek gaan begroeten. Als de hond wil blijven liggen, dan is dat natuurlijk ook prima. Ook nu is het belangrijk dat het bezoek de hond volledig negeert. Doet het bezoek dit nu niet, dan zal het enthousiasme binnen een seconde terug zijn. De hond zal na het snuffelen terug gaan naar de kamer of in de gang verder gaan snuffelen. Dit is het moment om met het bezoek de kamer in te lopen.

Bezoek ontvangen, rustige begroetingSoms moet je even wachten voordat de hond echt rustig wordt. Het langste wat ik heb moeten wachten bij de eerste keer is meer dan 10 minuten geweest. Elk volgende keer zal het sneller gaan omdat de hond inmiddels heeft geleerd hoe hij bij het bezoek kan komen. Vaak duurt het minder dan 5 minuten. Tijdens het wachten hoef je niet stil te zijn. Je kan gewoon met je bezoek praten over van alles en nog wat, zolang je maar de hond in de gaten houdt.

Het bezoek zal je nu de vraag stellen wanneer ze de hond mogen aaien. Dit mogen ze doen wanneer de hond rustig is. Bij te veel opwinding zal het aaien er voor zorgen dat hij weer een stuiterbal wordt.

Ook de mensen die het voorheen nooit erg hebben gevonden, zullen aangeven dat dit toch fijner is als de rust terug gekeerd is.

 

*Voetnoot: Hoewel de besproken tactieken ook bij agressieve honden toepasbaar zijn, is het raadzaam om een expert in te schakelen om ongelukken te voorkomen

Comments 4

 1. 17 januari 2013

  Arvid, dit is te makkelijk. Bij de vele honden die dit gedrag lieten zien is er wel wat anders aan de hand.

  1. 18 januari 2013

   Een probleem is vaak niet op zichzelf staand. Maar als dit de mensen helpt om het bezoek op een fatsoenlijke manier binnen te kunnen laten, dan is dat in ieder geval een stap in de goede richting.
   Bezoek ontvangen is vaak een ontlading van veel energie. Honden die hier voor gevoelig zijn, zullen hier juist door het dak gaan. Met deze paar stappen breng je de rust weer terug in de hond met behoud dat de hond er zelf voor kiest. Ik ben van mening dat een zelf gemaakte keus altijd sterker is dan eentje die wij voor de hond nemen. De hond kiest er dus voor om de explosie te gaan negeren en er niet meer op te reageren.

 2. Cally
  18 januari 2013

  He Arvid,

  Ik heb dit maar ook vele andere dingen geprobeerd. Maar bij Kay werkt dat echt niet hij is ook altijd zo druk als bezoek komt. En zodra ze gaan zitten kruipt hij bij het bezoek op schoot. Als ik hem wegleg springt hij tegen de deur. Ik heb ook eens een gedrags deskundige laten komen toen kay dan tegen haar opsprong ging ze in zijn voorpoten knijpen en buigen tot hij ging janken die heb ik regelrecht de deur uitgezet. Mijn hond pijn doen dacht het ff niet. Nu doe ik Kay altijd na buiten als er bezoek komt waarvan ik weet dat ze er niet van gediend zijn dat Kay tegen ze aanspringt want ik weet het niet meer met hem en bezoek hoor.

  1. 18 januari 2013

   Beste Cally,

   heb je daadwerkelijk gewacht totdat de hond zijn rust terug had gevonden? Dus dat hij uit zichzelf is gaan liggen en zijn hoofd op de grond heeft laten zakken? Soms kan het heel lang duren en is het aan te raden om dit te oefenen met mensen die je hier speciaal voor vraagt. Het langste wat ik ooit heb moeten wachten, was een half uur bij een boxer. En ook daar ging het werken. Als dit nog niet lukt (misschien moet je nog langer wachten) en je wil het graag veranderen, kan ik kijken wat ik nog voor je kan betekenen.

Comments are closed.