fbpx

16 miljoen experts

Het internet is een krachtig medium. Je kan veel informatie ophalen en heb je een vraag, dan kan je die makkelijk even stellen. Nederland telt  ruim 16 miljoen (16.143.879!) internet gebruikers volgens de cijfers van 2014. Daar zit altijd iemand tussen die je van een goed antwoord kan voorzien. Het gevaar zit meteen in deze grote hoeveelheid. Want wat is goed en wat is slecht? Wat werkt en wat werkt niet? Veel adviezen worden gegeven aan de hand van eigen ervaring. De eigen ervaring die werkt in een specifieke situatie. Gedrag, gewenst of ongewenst, is altijd een combinatie van hond, eigenaar en omgeving. Verander je het een, verandert het ander mee. En daarom kan de oplossing bij de ene hond zo goed werken terwijl het totaal averechts werkt bij een andere hond.

 

“ik ging naar mijn hond en ben toen gebeten”wegwijzer_2

Om iemand echt te kunnen helpen, is het altijd nodig om door te vragen. Waarom doet een hond wat deze doet? Wat doet de eigenaar met het gedrag? Zijn maar 2 vragen van vele die je kan stellen om te achterhalen wat er gebeurt. Als voorbeeld neem ik de regel zoals hierboven: “ik ging naar mijn hond en ben toen gebeten”. Als je dan op internet vraagt wat je moet doen, zal je waarschijnlijk veel reacties krijgen dat je dit niet toe moet laten. Jij bent de baas. Maar wat was de situatie? Lag de hond te slapen en schrok deze wakker omdat je hem aanraakte en opeens boven zijn kop hing om hem te knuffelen? Heb je een gisteren een opvang hond in huis gekregen die al veel heeft meegemaakt? Of de hond had net een hele lekkere kluif gekregen? Of zomaar uit het niets? En wat gebeurde er vooraf? Heeft de hond signalen gegeven? Zo ja, welke? Was de hond op z’n plek gestuurd? Was er al spanning vooraf door iets wat er gebeurt was?

Pas wanneer het hele plaatje compleet is, is het mogelijk om iemand van goed advies te voorzien. Dit is ook waarom ik bijvoorbeeld op social media vraag om het gesprek privé door te zetten. Op die manier kan ik met vraag en antwoord tot de kern van het gedrag komen.

 

Kies bewust

Tussen alle antwoorden kunnen zeker goede antwoorden zitten. Wees alleen zeer selectief met wat je wel en niet gaat gebruiken. Neem niet zomaar iets van iemand aan die in het wilde weg een tip geeft. Ik ken een verhaal van een hond waarbij de eigenaar een tip opvolgde en vervolgens niet meer zijn huis in kon omdat de hond hem na het uitvoeren van de handeling aanviel. Dit wil overigens niet zeggen dat de gegeven adviezen kwaad bedoeld zijn. Alle gegeven adviezen komen van een goed hart met goede bedoelingen. Het kan alleen zijn dat net die ene tip niet bij jou van toepassing is en zelfs het gedrag kan verergeren. Voorzichtigheid is altijd goed en kies bewust.