fbpx

Wat te doen als je hond wegloopt

Het is heel vervelend als je hond wegloopt. Maar wat moet je nu wel of juist niet doen?

 

Wat te doen

  • Gebruik wat een hond interessant vindt. Als je iets aanbiedt wat hij minder interessant vindt, zal hij geen behoefte hebben om terug te komen. Bij veel honden staan spelen, een andere hond of juist eten boven aan de wenslijst. Je kan dit inzetten door bijvoorbeeld met een tak te gaan zwaaien, een bal te pakken, een speelmaatje mee te nemen of juist iets lekkers op zak te hebben. Elke hond is weer anders en het is soms even uitproberen wat wil werken
  • Honden zijn nieuwsgierig, gebruik dat. Een simpele truc kan er soms al voor zorgen dat een hond naar je toe komt. Heb je al eens gezien dat wanneer 1 hond aan een gras pol ruikt, een andere hond daar op afkomt om ook te kijken wat het is? Doe net alsof je aan het iets aan het ruiken bent (daarvoor zal je natuurlijk even naar de grond moeten). De kans is groot dat de hond dan naar je toe komt om ook een kijkje te nemen.
  • Blijf rustig. Het is al een stress volle situatie. Niet alleen voor jezelf/eigenaar, maar ook voor de hond. Als je dan paniekerig doet, zal dit niet helpen om de hond het vertrouwen te geven terug te komen. Probeer te bedenken wat je wil bereiken, niet wat er is gebeurt of wat er zou kunnen gebeuren.

 

Wat niet te doen

Iedereen weet het altijd beter. Maar wat moet je voornamelijk niet doen wanneer je een hond bij je wil krijgen?

  • Achter de hond aan rennen. Zo begrijpelijk en zo niet verstandig. Angstige honden voelen zich opgejaagd en gaan nog harder wegrennen. Andere honden maken er een spelletje van en zullen zeker niet bij je terug komen. Wanneer je moe bent en stopt met rennen, vinden ze het niet meer leuk en gaan dan weer door waar ze mee bezig waren. De kans dat ze bij je terug zullen komen, is zeer klein
  • Schreeuwen, schreeuwen komt meestal voort wanneer je niet meer weet wat je moet doen. Je machteloos voelt en probeert controle te krijgen over de situatie. Logisch en helaas vaak met een verkeerde uitwerking. De hond zal niet terug komen en zal zelfs regelmatig proberen jou te kalmeren. Let maar eens op hoe honden zich gaan gedragen wanneer mensen uit paniek of boosheid hun honden terug proberen te schreeuwen. Als een hond heen en weer aan het lopen is op een gelijkwaardige afstand en soms ook nog aan de grond gaan snuffelen, is de kans groot dat ze juist proberen de eigenaar rustig te krijgen.
  • YES! Oh nee toch net niet. Ga er vanuit dat een hond altijd sneller is en beschikt over flitsende reflexen. Als de hond in de buurt is, pak dan de halsband. Een snelle beweging zal bijna altijd de hond weg laten springen
  • Opdrijven (meerdere mensen). Tenzij je zeker bent dat je een hond in een hoek krijgt, is het niet verstandig om een hond op te drijven. Drijven is bedreigend voor de hond en zal er juist voor zorgen dat hij nog verder weg rent.
  • Boos zijn als je weer bij elkaar bent. Wees blij met wat er bereikt is. Prijs je hond de hemel in als hij toch terug is gekomen. Ook al heeft het veel stress gekost, als de hond uiteindelijk terug komt, geniet dan van het moment. Als je boos wordt op dit moment, zal de hond de volgende keer met nog minder zin terug komen.

 

Wees voorbereid

Naast het trainen van je hond, kan je ook nog zorgen dat je voorbereid bent voor het geval dat je hond er vandoor gaat. Hopelijk zal het nooit gebeuren, maar ALS het gebeurt, is het beter dat je snel in actie kan komen. En mensen die je hond vinden, kunnen hem snel bij je terug brengen.

  • Maak een goede foto van je hond. Natuurlijk heb je genoeg foto’s van je hond, maar heb je ook een duidelijke foto waarbij je hond staat en je van de zijkant een foto maakt? Een staande foto is duidelijker dan een liggende foto en ook foto’s van specifieke kenmerken en de kop helpen bij het herkennen van een hond.
  • Hoewel het verplicht is in Nederland, zijn er nog genoeg honden die zonder chip rondlopen. Een chip helpt diverse instanties om een hond weer bij de eigenaar terug te krijgen. Zo zal de dierenambulance en de dierenarts als eerste altijd de chip uitlezen wanneer ze een onbekende hond tegenkomen. Zelfs als een hond gestolen is, kan deze weer bij je terugkomen wanneer de chip bij de dierenarts uitgelezen wordt.
  • Loopt je hond vaak los? Denk dan eens aan een penning die je aan de halsband kan bevestigen. Schrijf op de penning minstens de naam van de hond en een telefoonnummer waarop mensen je kunnen bereiken. Als je hond dan verdwaald of wegloopt, kunnen mensen je snel benaderen zodat je maar korte tijd je trouwe viervoeter hoeft te missen.
  • Het lot. Ga niet proberen als je niet zeker weet. Als je hond wegloopt wanneer vuurwerk afgestoken wordt, neem dan het zekere voor het onzekere. Laat je hond niet los, tenzij het terrein volledig omheind is. En dan nog kan je je afvragen of het verstandig is. Want de kans bestaat dat je hond bij de uitgang gaat staan en zich er tussendoor wringt wanneer iemand anders op het veld komt. Het is beter om je hond aan een lange lijn uit te laten zodat hij toch nog wat bewegingsruimte heeft. Voor de fysieke beweging kan je ook nog denken aan fietsen, hardlopen of steppen. Zo kan je op een veilige manier toch voldoen aan de fysieke wensen van de hond.
Scroll naar boven